You are currently viewing Microblading tehnika iscrtavanja obrva – sve što treba da znate
Microblading tehnika obrva sve sto treba da znate

Microblading tehnika iscrtavanja obrva – sve što treba da znate

Da li su i Vaše obrve žrtve trenda tankih obrva? Svakodnevno iznova iscrtavate obrve pokušavajući da postignete prirodniji izgled koji Vašim očima daje lepši okvir? Zaboravite na olovke i maskare za obrve, razne gelove, microblading tehnika iscrtavanja obrva je rešenje svih Vaših problema. Ne samo da će Vaše obrve dobiti željenu gustinu, već će izgledati savršeno jednako i uredno svakog dana.

microblading pre i posle

Da li je microblading obrva pravi izbor za Vas?

Koliko puta Vam se desilo da se prilikom čupanja obrva zanesete i skinete više dlačica nego što bi trebalo? Onda pređete na drugu stranu i u pokušaju da ih izjednačite napravite još veću razliku. Bilo da ste bili pristalica trenda tzv. “pijavica” odnosno (pre)tankih obrva, ili ste hteli da budete sam svoj majstor i napravili štetu, iscrtavanje obrva olovkom postala je Vaša svakodnevnica.

Iako deluje lakše od iscrtavanja ajlajnera, put do savršeno iscrtanih obrva podjednako je težak. Imate dve strane koje treba budu jednake debljine, luk treba da deluje prirodno i da odgovara Vašim crtama lica, a to nije tako jednostavno postići. Bilo da treba samo malo da dopunite praznine ili potpuno iscrtate celu obrvu, činjenica da je to nešto što treba da radite svakodnevno, i kada imate vremena da sedite pred ogledalom i kada nemate.

Teško je izbeći greške, a još teže postići ujednačen izgled obrva svakog dana, bez obzira na to koliko ste uvežbani i precizni. Zbog toga je microblading, odnosno, japanska metoda, pravo rešenje za sve vas koji želite da zaboravite na svakodnevne muke sa iscrtavanjem obrva, ali i za one koji imaju prirodno retke ili svetle obrve i žele da dobiju na volumenu ili poprave njihov oblik.

Microblading tehnika iscrtavanja obrva

Japanska metoda, poznatija kao microblading, predstavlja jednu od najopularnijih metoda trajne, odnosno polutrajne, šminke. Pored trajne šminke očiju i trajne šminke usana, japansko iscrtavanje jedan je od najtraženijih tretmana trajne šminke koji se konstantno usavršava. Sam proces podseća dosta na tetoviranje, ali je krajnji rezultat daleko sofisticiraniji i prirodniji od bilo koje tetovaže, zato ukoliko razmišljate o tome da poboljšate izgled Vaših obrva i želite precizno iscrtane dlačice, microblading metoda je pravi izbor za Vas.

Kod microbladinga se ne koristi mašinica ili igla, već poseban alat u obliku noža koji plitkim i preciznim usecima u površinski sloj kože ubacuje specijalni pigment, oponašajući prirodan izgled dlake, njenu dužinu i debljinu. Prvo se obrve premere i iscrtaju olovkom kako bi se postigla idealna simetrija i oblik koji odgovara crtama lica, a potom se prelazi na samo iscrtavanje, koje zapravo više liči na površinsko “grebanje” kože i ubacivanje pigmenta.

Phibrows nozic

Koje su prednosti microbladinga u odnosu na druge tehnike?

Ukoliko razmišljate o trajnoj šminci, bitno je da znate da klasično tetoviranje daje potpuno trajan rezultat koji se može poništiti samo skupim laserskim tretmanima. Takođe, tetovirane obrve često deluju grubo, neprirodno, i previše tamno, zbog čega Vas savetujemo da ukoliko se dvoumite, dobro pogledate prethodne radove u toj tehnici i donesete najbolju odluku za Vas.

microblading merenje

Microblading tehnika daje potpuno prirodan izgled iscrtavanjem svake dlake pojedinačno, u boji koja najviše odgovara Vašoj. Efekat je polutrajan što znači da će nakon određenog perioda, boja početi da bledi, što zahteva osveženje, obično nakon 2-3 godine, u zavisnosti od Vašeg načina života i održavanja. Pored microbladinga, sve prisutnija je i puder metoda, te Vam preporučujemo da pogledate i koje su to razlike između puder i japanske metode iscrtavanja, kako bi pronašli tehniku koja Vam najviše odgovara.

Kada ne bi trebalo raditi microblading obrva?

Iako je ovaj postupak potpuno bezbedan, on ipak nosi sa sobom određene rizike zbog čega se on ne preporučuje trudnicama, osobama koje boluju od dijabetesa ili imaju problema sa srcem, kao i onima sklonim alergijama. Infekcije se dešavaju ako oprema nije sterilizovana, zbog čega je važno da pažljivo birate kome ćete poveriti svoje lice.

Kako izgleda proces japanskog iscrtavanja?

Kada se odlučite da zakažete microblading tretman, treba da znate da će ceo proces trajati između 2 i 3 sata. Počinje konsultacijama sa Vašim brow artistom oko oblika i odabira boja, a potom se prelazi na merenje i iscrtavanje oblika olovkom, kako bi mogli da proverite da li je to oblik koji želite i eventualno ga korigujete.

Pre samog iscrtavanja, regija se prvo očisti a potom se nanosi krema sa anestetikom od koje će cela regija utrnuti kako bi bol bila svedena na minimum. Potom se prelazi na samo iscrtavanje, odnosno pravljenje plitkih rezova i ubacivanje pigmenta u površinske slojeve kože.

Pogledajte kako izgleda kompletan tretman u koracima

Da li microblading boli?

Iako se ne može reći da je potpuno bezbolno, metoda japanskog iscrtavanja je daleko od bolnog iskustva. Budući da se nanosi krema od koje cela regija utrne, sve što ćete osetiti je nešto nalik grebanju i blaga neprijatnost, malo intenzivnije nego prilikom čupanja obrva, ali svakako manje bolno od pravog tetoviranja.

Kako se pripremiti za microblading obrva?

Postoji par stvari koje je poželjno da uradite neposredno pre samog tretmana, kako bi osigurali optimalne uslove i postigli željeni rezultat, stoga je neophodno da se pridržavate sledećih pravila:

  • Nemojte čupati ili depilirati dlačice bar nedelju dana pre samog tretmana
  • Nemojte se sunčati ili ići u solarijum neposredno pred tretman
  • Izbegavajte vežbanje na dan tretmana
  • Nemojte konzumirati alkohol, kofein, riblje ulje i aspirin dan pre tretmana
  • Nemojte raditi tretmane lica bar dve nedelje pre zakazanog termina
  • Pažljivo odaberite svog brow artista i upoznajte se sa njegovim/njenim radom
Kako se pripremiti za microblading obrva

Kako negovati obrve posle tretmana japanskog iscrtavanja?

Nakon što ste dobili nove obrvice, bitno je da ih pravilno negujete i pazite kako pun efekat ne bi izostao, posebno u prvim danima nakon tretmana dok koža još nije u potpunosti zacelila. Tokom prve nedelje, bitno je da nežno umivate svoje lice, bez preteranog pritiska na obrve tokom umivanja i tokom brisanja lica, laganim tapkanjem peškira uklonite višak vode, nemojte trljati obrve.

Posebno je važno da rukama ne dirate obrve ili da pokušavate da oljuštite kraste koje se formiraju, taj proces ljuštenja mora da se odvija sam od sebe. Zbog toga je poželjno da izbegavate sledeće stvari tokom prve nedelje:

  • Izlaganje suncu
  • Spavanje na licu
  • Tuširanje izuzetno toplom vodom
  • Vežbanje i prekomereno znojenje
  • Odlazak na bazen
  • Izbegavajte šminkanje barem dve nedelje
Japanska metoda iscrtavanja obrva

Koliko dugo traje oporavak obrva i kada se rade korekcije?

Nakon samog tretmana, Vaše obrve će izgledati dosta tamnije, deblje, i intenzivnije nego što verovatno želite, a može biti prisutan i otok. To je sve sasvim normalan deo procesa oporavka, jer će nakon prve nedelje boja polako početi da bledi i same obrve će delovati prirodnije kada oblik i boja poprime njihov krajnji izgle. 

Za četiri do šest nedelja, moći će da se vidi pravi rezultat, odnosno, sva mesta na kojima se boja nije dobro primila ili je neujednačena, biće jasno uočljiva, zbog čega se nakon tog perioda radi obavezna prva korekcija. Otprilike mesec dana je potrebno boji da dostigne svoj realni ton, zbog čega se tek nakon toga radie korekcija, koja vremenski traje kratko, kao i sam proces oporavka nakon korekcije.

Nakon ove prve korekcije, učestalost daljeg održavanja i osvežavanja boje je individualna. Poželjno je raditi je na svakih 6 meseci, ali u zavisnosti od tipa kože, da li suva ili masna, kao i drugih faktora, pun efekat može da potraje i do 2 godine, nakon čega će one značajno izbledeti i obična korekcija neće biti dovoljna, nego će Vam trebati ponovno iscrtavanje celih obrva. Uobičajeno je da osobama sa masnijom kožom trebaju češće korekcije nego onima sa suvom.

Koliko dugo traje oporavak obrva i kada se rade korekcije?

Kako mogu da produžim efekat nakon microblading tretmana?

Održavanje i nega tretirane regije znatno mogu uticati na trajnost i intenzitet konačnog rezultata. Pre svega, morate pažljivo slediti sve instrukcije i savete Vašeg brow artista o održavanju obrva kako ne bi ugrozili krajnji rezultat. Pored toga, Vaša nega kože lica i kozmetički proizvodi koje koristite takođe utiču na dugotrajnost obrva, kao i tip kože. Iako osobe sa suvom kožom nisu najiedalniji kandidati, njima će obrve znatno sporije bledeti, tako da neće biti potrebno za učestalim korekcijama, za razliku od onih sa masnijom kožom i proširenim porama.

Da li mogu da poništim efekat japanskog iscrtavanja?

Ukoliko Vam se kojim slučajem ne dopada rezultat, najjednostavniji način da poništite efekat je da sačekate da obrve same u potpunosti izblede, za šta je potrebno barem 8 meseci. Takođe, određeni proizvodi za eksfolijaciju koji sadrže retinol mogu doprineti tome da boja brže izbledi. Najskuplja varijanta je lasersko uklanjanje.

uklanjanje trajne sminke

Kako pronaći najboljeg brow artista?

Odabir brow artista kome ćete poveriti sitne korekcije na Vašem licu nije nimalo jednostavan. Pored toga što mora te dobro istražiti tržište i pregledati stotine pre i posle radova brojnih brow artista, morate pronaći osobu od poverenja, nekoga pored koga Vam je prijatno i osećate se sigurno, koja pri tom ima iskustvo, znanje, mirnu, preciznu ruku i što je najvažnije, poštuje sve higijenske propise.

Konsultacije su bitne iz razloga jer se na njima upoznajete sa brow artistom i pokušavate zajednički da odaberete najbolju boju i oblik za Vaše nove obrvice. Bitno je napomenuti da Vašeg brow artista morate obavestiti o eventualnim alergijama, problemima sa kožom ili bolestima koje imate, kako bi izbegli rizik od neželjenih reakcija. U salonu Biljane Ilić, možete zakazati besplatne konsultacije i postaviti joj lično sva pitanja koja imate i uveriti se u kvalitet njenog rada.

Zakaži svoju konsultaciju

Želite da se bavite trajnom šminkom?

Trajna šminka je promenila Vaš život, a sada Vi želite da pomognete nekom drugom? Mislite da je trajna šminka pravi poziv za Vas? Pogledajte kako možete promeniti svoju profesiju i od nule izgraditi svoje ime u svetu beauty industrije.

eknjiga biljana ilic