You are currently viewing Puder obrve tehnika- sve što treba da znate
Zanima Vas šta su to puder obrve? Naš vodič će Vam kazati sve što treba da znate o jednoj od najpopularnijih tehnika polutrajne šminke.

Puder obrve tehnika- sve što treba da znate

Da li je svakodnevno iscrtavanje obrva tradicija koju nevoljno negujete? Želite savršeno popunjene, prirodne i simetrične obrve koje idu uz Vaše crte lica? Zaboravite na nejednako iscrtane, pretamne “bananice,” puder obrve tehnika su pravo rešenje za Vas. Da Vam otkrijemo jednu tajnu na samom početku, nema nikakvog pudera, ne brinite, dobićete savršeno osenčene prirodne obrve.

Puder obrve tehnika

Kako da znate da li su puder obrve pravi izbor za Vas?

Savršene obrve su uvek u trendu, ali kada ih treba crtati svakoga dana iznova, to postaje još jedna dosadna i naporna obaveza koju nevoljno radimo. Svima nam se desilo barem jednom da smo prečupali svoje obrve. Dlaka po dlaka, jedna strana, druga strana, i tek kada se udaljite od ogledala shvatite da ste se malo zaneli. Onda ulazite u začarani krug iscrtavanja i dopunjavanja obrva raznim olovkama, gelovima i maskarama.

Kupujete brojne proizvode u pokušaju da pogodite savršenu nijansu i provodite mnogo više vremena pokušavajući da iscrtate dve identične obrve. Složićete se da to nije nimalo lak zadatak čak ni za one koji su savršeno precizni. Ako ste ikada pomislili da mora da postoji neko lakše rešenje, bili ste u pravu, postoji. Za sve one sa prirodno retkim, svetlim obrvama, ili one koji su nekada prečupali svoje obrve i sada one nikako da izrastu podjednako, najbolje rešenje su puder obrve, odnosno mikropigmentacija.

Šta su puder obrve?

Puder obrve poznatije su i kao ombre obrve, ili tehnika senčenja koja daje izuzetno prirodan efekat popunjenih i osenčenih obrva, bez strogih kontura i kontrasta. U pitanju je tehnika trajne, odnosno polutrajne šminke, poput microblading tehnike, ali je sam postupak kao i krajnji efekat drugačiji. Puder obrve se rade uz pomoć specijalne mašinice koja izvodi na stotine sitnih uboda preko kojih se pigment unosi u površinske slojeve kože. Krajnji rezultat su popunjene obrve čiji intenzitet boje varira od svetlijeg korena do tamnijeg završetka obrve. 

Puder obrve ili japansko iscrtavanje?

Ovo je dilema sa kojom ćete se sigurno susresti ubrzo nakon što rešite da Vašim obrvama podarite novi, bolji izgled. Razlike postoje u alatu, tehnici i samom načinu na koji se postiže izgled popunjenih obrva. Microblading oponaša izgled prirodne dlake, precizno iscrtavajući svaku pojedinačnu dlaku, dok puder obrve više služe za fino popunjavanje sitnih nepravilnosti i postizanje ombre efekta. Ukoliko Vas podrobnije zanimaju sličnosti i razlike između puder obrva i japanske metode iscrtavanja, preporučujemo da ih proučite detaljno pre nego što se odlučite za jednu od njih, ili njihovu kombinaciju. 

Kako se pripremiti za tretman?

Kako bi što bolje pripremili Vašu kožu i obrve za predstojeći tretman, morate uzeti u obzir neke stvari koje mogu imati uticaja na krajnji efekat. Stoga, kako bi izbegli neželjena dejstva, pokušajte da se pridržavate ovih uputstava neposredno pre tretmana:

  • Poželjno je da ne depilirate ili farbate obrve barem tri nedelje pre tretmana
  • Potrebno je izbegavati anti age tretmane poput hemijskih pilinga, laserskih i drugih tretmana lica barem 2 nedelje pre tretmana
  • Poželjno je da niste radili filere ili bilo kakve druge injekcijske tretmane na licu barem mesec dana pre nego što planirate puder obrve
  • Izbegavajte zakazivanje tretmana neposredno pre ili tokom menstrualnog ciklusa jer to može uticati na povećanu osetljivost i pojačan intenzitet bola
  • Izbegavajte unos alkohola i kofeina barem dva dana pre samog tretmana
  • Izbegavajte određene lekove poput aspirina, ibuprofena, ili omege 3, barem nedelju dana pre tretmana. 
  • Konsultujte se sa Vašim brow artistom oko svih zdravstvenih ili kožnih problema koje imate, kao i oko lekova koje trenutno uzimate, kako bi izbegli neželjene efekte.

Za koga nije ovaj tretman?

Iako je ova metoda u suštini vrlo bezbedna i gotovo potpuno bezbolna, ona se ipak ne preporučuje trudnicama, dojiljama, osobama koje boluju od dijabetesa, epilepsije, ili imaju srčane mane, alergije i sl. Zbog toga je uvek bitno da otvoreno razgovarate sa Vašim brow artistom i na vreme predočite sve faktore koji mogu bitno uticati na sam rezultat.

Kako nastaju puder obrve?

Ono što možete da očekujete kada zakažete Vaš tretman jeste da će ceo proces trajati oko 2 sata. Tretman počinje pripremom obrva i čišćenjem cele regije kako bi se pripremila za nanošenje kreme sa anestetikom zahvaljujući kojoj, bol koju možete osetiti prilikom tretmana svedena je na minimum.

U konsultaciji sa Vašim brow artistom, odabraćete boju koja odgovara Vašem tenu i tonu dlake, a potom će uslediti detaljno premeravanje i iscrtavanje kontura, kako bi postigli savršenu simetriju i ujednačen izgled obe strane. Tom prilikom, uzima se u obzir Vaš oblik očiju i fizionomija lica, kako bi se nove obrve savršeno uklopile i naglasile Vašu prirodnu lepotu.

Nakon toga, pristupa se radu sa samom mašinicom i nanošenjem sitnih uboda, odnosno tačkica, preko kojih se pigment ubacuje u površinski sloj kože. U slučaju da su senzacije koje osećate pri svakom ubodu intenzivne, može se naneti dodatni sloj kreme sa anestetikom kako bi regija potpuno utrnula. 

Da li puder obrve bole?

Stepen bola tokom tretmana je jako individualna stvar. Vaš brow artist će Vam uvek naneti kremu sa anestetikom kako bi regija utrnula a bol bila svedena na minimum. Ukoliko ste navikli na čupanje obrva i njihovo depiliranje, pripremite se da će ono što ćete osetiti tokom tretmana biti vrlo slično tome.

Kako obrve izgledaju neposredno nakon tretmana?

Morate biti svesni da, neposredno nakon tretmana, Vaše obrve neće izgledati onako idealno kako ste ih zamišljali. Biće otečene, tamne, možete očekivati povremeni svrab, crvenilo i ljuštenje kože, kao i to da će na nekim delovima pigment posvetleti više nego na ostalim. To je sve očekivano i normalno. 

Zbog toga se čeka oko mesec dana kako bi se videlo pravo stanje i korekcijom otklonile sve nesavršenosti. Morate imati strpljenja, pustite Vašu kožu da diše i regeneriše se. Spremite se da prve dve, tri, ili čak četiri nedelje to neće izgledati onako kako ste zamislili, kao i da će šminkanje morati da bude svedeno na minimum.

Puder obrve trajanje i korekcije

Prva, obavezna korekcija se radi nakon mesec dana, kada obrve u potpunosti zacele, a potom možete po potrebi osvežavati boju, u zavisnosti od toga koliko brzo ona bledi. Pripremite se na to da će nakon samog tretmana obrve izgledati znatno tamnije i grublje nego što ste zamislili, to je normalno. Pigmentu je potrebno određeno vreme da se slegne kao i koži da stvori i odbaci kraste. 

Ono što mnoge najviše zanima, to je koliko dugo nakon tretmana su “mirni” što se tiče obrva. Ovo je pre svega vrlo individualno i zavisi od više faktora, ali generalno, puder obrve u proseku zadržavaju svoj pun efekat između 1 i 3 godine, nakon čega su potrebne korekcije kako bi se osvežila boja i forma. Osobe sa masnijom kožom ili osobe koje provode više vremena na suncu treba da se pripreme na to da će njihove obrve brže početi da blede.

powder brows

Kako se neguju puder obrve?

Veoma je bitno da se nakon tretmana pridržavate saveta i smernica koje ste dobili od Vašeg brow artista kako bi, pre svega, izbegli infekcije i postigli pun efekat. Otok i crvenilo biće prisutni svega par dana, ali to ne znači da se tada briga o obrvama završava. Ovo su smernice kojih treba da se pridržavate tokom procesa “oporavka,” dok obrve u potpunosti ne zacele, kao i nakon prve (i svake naredne) korekcije:

  • Izbegavajte da prstima dirate tretiranu regiju i da je kvasite
  • Nemojte češati, trljati ili pokušavati da skinete sloj kože koji se peruta
  • Laganim i nežnim pokretima čistite kožu sa vodom i antibakterijskim sapunom
  • Ne preporučuje se odlazak na tretmane lica tokom procesa oporavka
  • Ne preporučuje se šminkanje lica, posebno regija u blizini obrva
  • Ne preporučuje se sunčanje, sauna, đakuzi ili odlazak na bazen
  • Nemojte nanositi anti age proizvode na tretiranu regiju jer određeni sastojci mogu uticati na to da pigment brže izbledi
  • Preporučuje se korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom nakon što se obrve u poptunosti oporave, kako sunce ne bi ubrzalo proces bleđenja boje

Kada obrve brže blede?

Ukoliko želite da što duže održite pun intenzitet Vaših obrva, bitno je da znate koji su to faktori koji utiču proces bleđenja i kako da ih sprečite.

  • Masna koža – nažalost oni sa masnijom kožom ne mogu puno toga da urade, osim da očekuju da će češće morati da osvežavaju boju.
  • Prekomereno znojenje – znoj takođe utiče znatno na dugotrajnost intenziteta obrva, te oni koji se bave sportom mogu da očekuju da će obrve brže bledeti.
  • Izlaganje suncu – solarijum i izlaganje suncu najviše doprinose ubrzanom bleđenju boje, stoga je preporučljivo da tokom leta na moru Vaše obrve držite u hladu i mažete ih zaštitnim faktorom.
  • Piling – razni tretmani mehaničkih i hemijskih pilinga lica takođe mogu uticati na intentizet boje obrva i ubrzati njihovo postepeno “nestajanje.”

Kako odabrati najboljeg permanent makeup artista?

Vaše lice ne možete poveriti bilo kome jer je svaka, pa i najmanja, greška itekako vidljiva i ne popravlja se tako brzo. Potreban Vam je iskusan premanent makeup artist koji ima dovoljno znanja, preciznu ruku, ali i sposobnost da uvek prepozna ono što je najbolje za klijenta i da pravi savet. Zbog toga su konsultacije izuzetno bitne kako bi pre svega upoznali osobu kojoj ćete poveriti tako delikatan tretman i uverili se da ste napravili pravi izbor. 

Popularnost tretmana trajne šminke obrva dovela je do porasta interesovanja i za tretmane trajne šminke usana i trajne šminke očiju, te sada možete uz sitne korekcije dovesti Vaš izgled do savršenstva. Zakažite besplatne konsultacije kod Biljane Ilić već danas i uverite zbog čega su stotine devojaka ukazale svoje poverenje baš njoj. 

Želite da se bavite trajnom šminkom?

Trajna šminka je promenila Vaš život, a sada Vi želite da pomognete nekom drugom? Mislite da je trajna šminka pravi poziv za Vas? Pogledajte kako možete promeniti svoju profesiju i od nule izgraditi svoje ime u svetu beauty industrije.

eknjiga biljana ilic